9 Temmuz 2015 Perşembe

GEZİ YAZISI AYBASTI/PERŞEMBE YAYLASI YOLLARINDA





AYBASTI/PERŞEMBE YAYLASI YOLLARINDA


            Yine gezmekle başlıyoruz güne, yine yeni şeyler keşfedeceğiz bugün. Bugün rotamız Aybastı/Perşembe Yaylası’nı gösteriyor. Çok övüyorlar Aybastı ve insanını biz de inşallah bugün görebileceğiz. Ordu’dan yola çıktığımızda yaklaşık bir buçuk saat sonra Aybastı’ya inebilmiştik. İlk indiğimizde bize göre çok kötü bir yer gibiydi. Herhalde yolculuk süresinin uzun olmasından kaynaklanıyordu. İlk gün güzelce dinlendik daha sonra ise başladık Aybastı’yı tanımaya. Aybastı; Orta Karadeniz Bölgesi’nde Canik Dağları’nın kuzey yamacında kurulmuş olan minik ve şirin bir ilçedir. Fatsa’nın güneyinde kıyıdan 52 km içeridedir. Doğusunda Gölköy, batısında Korgan, kuzeyinde Fatsa ve güneyinde Reşadiye ilçesi bulunan eşsiz güzelliklere sahip bir bölgedir. Yüzölçümü 359 km 2 dir. Rakım ise 730 metredir. En önemli turistlik bölgesi ise doğal güzellikler harikası Aybastı/Perşembe Yaylası‘dır. Bu yayla ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır.

Yaylada yerli insanımız bulunur. İlkbaharda karların erimesi ile yayla hayatı başlar. Yaylanın kuzeyinde bulunan tarihi menderesler adeta gergefe işlenen nakış gibidir. Mendereslerin üzerinde bulunan tepeye Karga Tepesi denir. Bu tepeye çıkıldığında yapay gölet beyaz karanfillerin içerisindeki kırmızı gül gibi göze hitap eder. Başıboş at sürülerinin sonsuza doğru koştuğu bu yaylada doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi ile bilinen Kümbet Obası meşhurdur. Yolcular bu obadan dua okumadan geçmezler. 1105 yılında Danişment Devleti ile Trabzon Türkleri arasında büyük bir savaş çıkmıştır. Bu savaşta Danişmentli hükümdarın oğlu Emir Kümbet’in vefatı üzerine buraya defnedilmiştir ve birçok kişide şehit olmuştur. Adını da ölümsüzleştirmek için bu obaya Kümbet Obası denilmiştir. Bu obanın yanı sıra Aybastı/Perşembe Yaylası’nda birçok yemek çeşidi bulunur. Bunlar tarım ve hayvan kaynaklı yemek olur. Çünkü en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bu yemeklerden bazıları; pancar çorbası, mısır çorbası, pancar (karalahana) sarması, melucan (diken ucu) kavurması, sakarca mıhlaması, ısırgan lağlaşı, su böreği, saç ekmeği, fasulye turşusu gibi birçok yöresel yemeğe sahip olan Aybastı/Perşembe Yaylası’nda kışın karların yağması ile hayat sona erer.

 İnsanlar köylere ve daha alçak yerlere göç ederler. Bu göçler sonucunda, Aybastı/Perşembe Yaylası kendi sessizliğini dinleyerek kışı geçirir. Kışın Aybastı/Perşembe Yaylasın’da kar yüksekliği 1,5-2 metreye kadar yükselebilir. Yayladaki yapay gölet donar. Bazı maceracılar kışın yapay göletin üzerine araba çıkarırlar. Bütün bunlarından yanında kışın Aybastı/Perşembe Yaylası’nın güzelliği bir başkadır. Perşembe Yaylası kışın adeta gelinliğini giymiş geline benzer. Bütün bu olanlar bir yapbozun parçasıdır. Yap boz parçaları bir araya getirildiğinde Aybastı/Perşembe Yaylası’nı oluşturur. O kadar güzeldir ki yap bozu tekrar bozmaya kıyamaz insan. Bütün bu olanlar Aybastı/Perşembe Yaylası’nı anlatır. Yüzümüzde yorgunlukla karışık tebessümle evimize doğru yol aldık. Yorgunduk ama buna değmişti. Hiç unutamayacağımız bir gezi olmuştu. Bir dahaki gezi yazısında görüşmek üzere.
                                                                                      

Alperen Güler 9/B 71

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder