AYBASTI/PERŞEMBE YAYLASI YOLLARINDA
Yine gezmekle başlıyoruz güne, yine
yeni şeyler keşfedeceğiz bugün. Bugün rotamız Aybastı/Perşembe Yaylası’nı
gösteriyor. Çok övüyorlar Aybastı ve insanını biz de inşallah bugün görebileceğiz.
Ordu’dan yola çıktığımızda yaklaşık bir buçuk saat sonra Aybastı’ya
inebilmiştik. İlk indiğimizde bize göre çok kötü bir yer gibiydi. Herhalde
yolculuk süresinin uzun olmasından kaynaklanıyordu. İlk gün güzelce dinlendik
daha sonra ise başladık Aybastı’yı tanımaya. Aybastı; Orta Karadeniz Bölgesi’nde
Canik Dağları’nın kuzey yamacında kurulmuş olan minik ve şirin bir ilçedir.
Fatsa’nın güneyinde kıyıdan 52 km içeridedir. Doğusunda Gölköy, batısında
Korgan, kuzeyinde Fatsa ve güneyinde Reşadiye ilçesi bulunan eşsiz güzelliklere
sahip bir bölgedir. Yüzölçümü 359 km 2 dir. Rakım ise 730 metredir. En önemli
turistlik bölgesi ise doğal güzellikler harikası Aybastı/Perşembe Yaylası‘dır.
Bu yayla ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır.
Yaylada yerli insanımız
bulunur. İlkbaharda karların erimesi ile yayla hayatı başlar. Yaylanın
kuzeyinde bulunan tarihi menderesler adeta gergefe işlenen nakış gibidir.
Mendereslerin üzerinde bulunan tepeye Karga Tepesi denir. Bu tepeye
çıkıldığında yapay gölet beyaz karanfillerin içerisindeki kırmızı gül gibi göze
hitap eder. Başıboş at sürülerinin sonsuza doğru koştuğu bu yaylada doğal
güzelliklerin yanı sıra tarihi ile bilinen Kümbet Obası meşhurdur. Yolcular bu
obadan dua okumadan geçmezler. 1105 yılında Danişment Devleti ile Trabzon
Türkleri arasında büyük bir savaş çıkmıştır. Bu savaşta Danişmentli hükümdarın
oğlu Emir Kümbet’in vefatı üzerine buraya defnedilmiştir ve birçok kişide şehit
olmuştur. Adını da ölümsüzleştirmek için bu obaya Kümbet Obası denilmiştir. Bu
obanın yanı sıra Aybastı/Perşembe Yaylası’nda birçok yemek çeşidi bulunur.
Bunlar tarım ve hayvan kaynaklı yemek olur. Çünkü en büyük geçim kaynağı tarım
ve hayvancılıktır. Bu yemeklerden bazıları; pancar çorbası, mısır çorbası,
pancar (karalahana) sarması, melucan (diken ucu) kavurması, sakarca mıhlaması,
ısırgan lağlaşı, su böreği, saç ekmeği, fasulye turşusu gibi birçok yöresel
yemeğe sahip olan Aybastı/Perşembe Yaylası’nda kışın karların yağması ile hayat
sona erer.
İnsanlar köylere ve daha alçak yerlere göç
ederler. Bu göçler sonucunda, Aybastı/Perşembe Yaylası kendi sessizliğini
dinleyerek kışı geçirir. Kışın Aybastı/Perşembe Yaylasın’da kar yüksekliği 1,5-2
metreye kadar yükselebilir. Yayladaki yapay gölet donar. Bazı maceracılar kışın
yapay göletin üzerine araba çıkarırlar. Bütün bunlarından yanında kışın
Aybastı/Perşembe Yaylası’nın güzelliği bir başkadır. Perşembe Yaylası kışın
adeta gelinliğini giymiş geline benzer. Bütün bu olanlar bir yapbozun
parçasıdır. Yap boz parçaları bir araya getirildiğinde Aybastı/Perşembe
Yaylası’nı oluşturur. O kadar güzeldir ki yap bozu tekrar bozmaya kıyamaz
insan. Bütün bu olanlar Aybastı/Perşembe Yaylası’nı anlatır. Yüzümüzde
yorgunlukla karışık tebessümle evimize doğru yol aldık. Yorgunduk ama buna
değmişti. Hiç unutamayacağımız bir gezi olmuştu. Bir dahaki gezi yazısında
görüşmek üzere.
Alperen Güler 9/B 71
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder